mentale begeleidingDe mentale begeleiding van jou als ruiter mag niet ontbreken.
Een paard is een expert in het lezen van onze lichaamstaal. Alleen zij kunnen dit nog beter, dan wij bewust zijn!

Door onze gedachten en emoties beïnvloeden we ons gedrag en spannen we bijvoorbeeld onbewust onze spieren aan bij het denken aan 'galopperen'. Deze spierspanning 'leest' een paard en daar reageert hij op!
Zo kun je je voorstellen dat onze mentale instelling van groot belang is bij het rijden.
Jouw spanningen voor bijvoorbeeld een concour voelt jouw paard feilloos aan, jouw paard reageert daarop op zijn/haar eigen wijze. Maar niet zelden is deze reactie niet wenselijk/handig op wedstrijd.


Met mijn jarenlange ervaring als ruiter, instructrice, coach met behulp van paarden en mentale begeleiding kan ik een uniek programma bieden voor een ruiter in de begeleiding met zijn paard! 

De mentale begeleiding (sportpsychologie) in combinatie met de coachmethodiek "Neuro Semantiek" waarbij als middel een paard wordt ingezet, is uiterst effectief!Angst

Omgaan met angsten/spanningen. Heb je spanningen als je bedenkt dat je op je paard wilt gaan rijden?  
Denk je dat paarden jouw angst voelen?
Ja, dat klopt. Maar het maakt paarden pas onzeker op het moment dat je deze angst gevoelens niet erkend. 

Een paard 'leest' je gevoel en begrijpt het niet als het gedrag van jouw als ruiter anders is, dan dat je onderbuik-gevoel is. Een ruiter die het één doet, maar het ander is, wordt als 'onveilig' gezien door paarden.
Wanneer bij jou als ruiter gedachten-emoties en gedrag op 1 lijn zijn, ben je te vertrouwen en kun je bouwen aan wederzijds vertrouwen en respect.


Wedstrijdspanning

Een wedstrijd levert spanning op. Je wilt het immers graag goed doen!
Hoe ga je om met deze spanningen?
Hoe kun je ervoor zorgen dat deze spanningen niet het plezier van wedstrijd rijden overneemt?In de topsport is mentale begeleiding een erkend, bewezen onderdeel in de training naar topprestaties. Alleen niet alleen in de topsport is dit een belangrijk onderdeel.
Hoe ga je om met de spanningen die bij het rijden van een selectiewedstrijd voor dat kampioenschap, komen? Hoe ga je om met de druk komend vanuit jezelf, je omgeving, bekenden etc.? Hoe zorg je ervoor dat je ook mentaal exact in de goede balans bent als je het concoursterrein betreedt met je paard, klaar om de ring in te gaan?

Dat leer in de programma's van Way4you.